Ingatlan hirdetési portál - Kedvező árú hirdetések
Hirdetési állományok kezelése - Ingatlan értékesítés
Minden egy helyen, a Magyar Ingatlan Központban!

A CSOK ellopja a show-t a kereskedelmi ingatlanok elől

2016-04-20

Szinte alig jut figyelem az ingatlanpiacról szóló hírekben a lakosságnak szánt "ingyenmilliók" mellett a hazai kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatos egyre pozitívabb fejleményeknek, pedig bőven lenne miről írni és beszélni. A minden szinten javuló piaci adatok mellett pedig az idei évre is további növekedés várható, amit több szektorspecifikus és makrotényező is fűt. Óriás léptekkel haladunk kifelé a gödörből.

Amellett persze - és akkor kezdjük a még sajnos inkább negatív mutatóval - hogy az új fejlesztések az elmúlt pár évben nem kápráztatták el a piacot, így tavaly sem, a következő 2-3 évben már találhatunk nagyon komoly, persze jelentős mértékben egyedi igényre szabott (BTS) vagy nagy százalékban előbérlettel rendelkező elindított projekteket, amik szerencsére nem csupán látványterveken léteznek, hanem "a szinte biztosan megvalósuló" kategóriába tartoznak. Az új fejlesztések mellett, amik alapvetően a hazai modern irodapiac (ami jelenleg mintegy 3,3 millió négyzetméternyi) 3-5%-át jelentik, a pozitív hangulatot a meglévő állomány teljesítménye okozza.

A folyamatosan csökkenő kihasználatlansági ráta, ami mára 12%-ra zuhant, illetve a 2015-ben regisztrált 150-200 négyzetméter közötti nettó abszorpció (vagyis a piaci felszívás) önmagukban olyan jelek, amik a várható (további gazdasági növekedés és stabilitás, az ipari, az SSC, BSC és IT szektorok bővülése), illetve a remélt egyéb (felminősítés, jogi környezet és vállalkozási környezet stabilizálódása, világgazdasági kockázatok mérséklődése, stb.) indikátorok ellenére is jogos önbizalommal tölthetik el a hazai irodapiaci szektor szereplőit.

A hozamok tekintetében - amik a régiós és nemzetközi összehasonlításban az egyik legfontosabb mutatók - folyamatos a javulás, azaz az ingatlaneszközök értéke, az ország "bóvli" kategóriás besorolása miatti kockázati felár ellenére is emelkedik. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a hazai piacot belülről ismerők és vásárlási szempontból jó pozícióban lévők elmúlt évi bevásárlásai kimondottan nyereséges üzletnek bizonyultak, és a növekvő források kihelyezése miatt mind a régiós, mind a magyar ingatlaneszközök iránt tovább nő a kereslet, ami szorítja lefelé a "mindenható" hozamokat.

De magánemberként hogyan profitálhatunk ebből? Szerencsére nem nekünk kell kitalálni a tuti üzletet, és milliárdok sem kellenek hozzá, hogy saját irodaházat vehessünk. Az ingatlanalapok, amik az év nyertesei a legfrissebb statisztikák szerint, pont erre adnak lehetőséget. A legnagyobb ilyen alapok (Diófa, Erste, OTP), kiválóan meglovagolva a felfokozott hangulatot és érdeklődést az ingatlanpiac iránt, az év első két hónapjában több mint 20 milliárdnyi friss tőkét vonzottak, ez pedig a fejlesztőknek (így a további új projekteknek) és a magas minőségű kereskedelmi ingatlanok tulajdonosainak kedvez. Ugyanis ezek a legnépszerűbbek a befektetők körében, akiken pedig a friss pénzek megjelenésével folyamatos nyomás van, hogy az ígért hozamokat eszközvásárlásokkal is biztosítsák.

A kereskedelmi ingatlanok piacát így bőven lesz mi fűtse a következő időszakban vizsgáljuk akár az ingatlanokat használó bérlők, a fejlesztők, vagy a befektetők oldaláról. Ha a válság előtti rózsaszínködös aranyidők nem is térnek vissza (szerencsére), a stabil, de fenntartható növekedésből minden profi szereplő ki fogja tudni venni a részét.

 

Forrás: portfolio.hu