Ingatlan hirdetési portál - Kedvező árú hirdetések
Hirdetési állományok kezelése - Ingatlan értékesítés
Minden egy helyen, a Magyar Ingatlan Központban!

Újabb meglepetés az ingatlanpiacon!

2016-03-17

Bár a téli hónapok általában nem a lakásvásárlásról szólnak, 2016 első két hónapjában az a csoda is megesett, hogy a forgalom nem esett vissza. Sőt. Februárban a Duna House ingatlanközvetítő cég adatai szerint 10 százalékkal több lakás cserélt gazdát 2015-höz képest. Miért? Mert a jelek szerint sem az eladók, sem a vevők nem pihennek.

A lakáspiaci kínálatot az növeli, hogy a devizahitelüket forint hitelre cserélő magyarok igyekeznek túladni a lakásukon. Ugyancsak lakóhelyet váltanak azok, akik a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) segítségével új lakásba költöznének. A kereslet is annyira pörög, hogy 2016 februárnál tavaly egész évben is csak két hónapban mért nagyobb vevői érdeklődést a Duna House.

De vajon a téli álmot nem alvó piacon, hogyan alakulnak az árak? Februárban a paneleket az ország keleti felében 145-, Nyugaton pedig 175 ezer forintos négyzetméter áron vásárolták.

Mennyibe kerülnek a lakások?

A panellakásokat Pesten 276, Budán 315 ezerért vették. A téglaépítésű lakásért vidéken átlagosan 197 ezer forintot adtak a vásárlók, Pesten 336 ezret, Budán 448-at, a Belvárosban pedig 553 ezer forintot négyzetméterenként.

A fővárosi lakások képzeletbeli népszerűségi toplistáját a XIII. kerületi otthonok vezetik, de keresettnek számít a XIV. és a XI. kerület is. A belvárosban a VI. és a VII. kerületi lakásokra mutatkozik a legnagyobb kereslet.

Talán nem meglepő, hogy ilyen piaci viszonyok közepette árcsökkenésre, alkura alig-alig van lehetőség. Budapesten átlagosan 4, vidéken pedig 8 százalékot lehet lefaragni a családi házak árából. A lakások esetében ugyanakkor legfeljebb 1 százalék kedvezményt verekedhettek ki maguknak a reménybeli vevők. Meglepő, de a panelek árából sem nagyon engednek az eladók, jó, ha 2 százalékos alkura van lehetőség.

Ki vesz hitelből lakást?

De vajon kik azok akik immár több, mint egy éve pörgetik a piacot? A Duna House szerint egyértelműen a lakást befektetési céllal vásárlók. A cég által megkérdezett vevők 41 százaléka ugyanis azt vallotta, ilyen céllal vett lakást.

Őket az első lakást vásárló fiatalok és a nagyobb lakásba költözők követik. Ez a csoport az, aki általában lakáshitelt vesz fel ahhoz, hogy vásárolni tudjon.

A fővárosban a befektetők 60 négyzetméter körüli lakásokat keresik a statisztikák szerint és ezek megszerzésére átlagosan 23,8 millió forintot szánnak.

A Budapesten első lakásukat vásárlók általában az 50 négyzetméteres otthonokat keresik, amiért átlagosan 17 millió forintot fizetnek. Aki nagyobb lakásba szeretne költözni, az durván 30 millió forintot szán erre a célra és 100 négyzetméteres lakásról álmodik.

Vidéken elsősorban a nagyobb lakást vásárlók jelennek meg a piacon. Ők is 100 négyzetméteres lakásban gondolkodnak, amiért átlagosan 17 millió forintot szeretnének fizetni. A lakásvásárlók csoportjában vidéken csak második helyre szorultak a befektetők. Ők durván 12 millió forinttal a zsebükben a 60 négyzetméteres alapterületű lakásokra vadásznak. Vidéken az első lakást vásárlók 70 négyzetméteres lakások iránt érdeklődnek, amelyért átlag 11 millió forintot fizetnének.

De lássuk, kik és milyen okból döntenek egy lakás eladása mellett? A fővárosban elsősorban azok árulják az otthonukat, akik nagyobbra cserélnék azt. Ők 54 négyzetméteres lakásukat átlagosan 22 millió forintért adják el. Sokan vannak azok is, akik kisebb lakásban szeretnének élni. Ők 111 négyzetméteres lakásból költöznének el, amiért átlag 30 millió forintot szeretnének kapni. Az eladók harmadik legnagyobb csoportja azoké, akik öröklött lakásuktól igyekszenek megszabadulni. Ennél a csoportnál a lakásméret átlag 72 négyzetméter az átlagár pedig 20,7 millió forint.

Vidéken az örökölt lakásukat áruló eladók vannak a legtöbben. Ők általában 80 négyzetméteres ingatlanokat adnak el átlagosan 9,3 millió forintért. Az eladók második legnagyobb csoportja vidéken a nagyobba költözőké. Az ő régi lakásuk átlagosan 63 négyzetméteres és azt 12 millióért adnák el. Vidéken is sokan vannak azok, akik kisebb lakásban szeretnének élni. Az ő régi lakásuk átlagosan 112 négyzetméteres és azt 17,6 millió forintért árulják.

 

Forrás: bankmonitor.hu