Ingatlan hirdetési portál - Kedvező árú hirdetések
Hirdetési állományok kezelése - Ingatlan értékesítés
Minden egy helyen, a Magyar Ingatlan Központban!

Ennyiért veszik első lakásukat a magyarok

2016-09-19

A júliusi visszaesést követően némi erősödés történt a forgalomban augusztus hónapban. A Duna House becslése szerint összesen 10 210 adásvétel zajlott az országban, ami az előző év azonos időszakával összehasonlítva már nem 20 százalék körüli elmaradás - mint júliusban volt - hanem csupán 8 százalék. Idén összesen 89 500 tranzakció történt Magyarországon, ami alig marad el a tavalyi hasonló időszaktól, de például két éve ugyanekkor még a 64 ezret sem érte el a piac. A keresletben tapasztalható, év eleje óta tartó lejtmenet júliusban megfordult és augusztusban tovább emelkedett. A Keresleti Index 77-ről 80 százalékpontra erősödött, ami még mindig nem éri el az elmúlt 2,5 év átlagát, de már a trendforduló jeleit mutatja.

Augusztusban a panellakásokat az ország keleti felén 151, nyugaton 185 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták. Ugyanezért Pesten 277, Budán 349 ezer forintot adtak átlagban. Téglaépítésű lakást Kelet-Magyarországon 200 ezerért vettek, az ország másik felén 271 ezerért. Pesten ezt a típust 345 ezres átlagon vásárolták, Budán és a belvárosban nagyjából 570 ezer forint körül.

Debreceni projekt húzta fel 13 százalékra a kelet-magyarországi újépítésűek arányát az összes augusztusban eladott ingatlanon belül. Ugyanez a kategória nyugaton 5 százalékot tett ki a forgalomból, Pest Megyében 8-at, míg a fővárosban csak 4 százalék volt. Budapesten volt egyébként a legnagyobb, 10 százalék a felújítandó lakások aránya, de közel ekkora volt Nyugat-Magyarországon is.

Ismét a XIII. kerület vonzotta leginkább a Budapesten vásárolni szándékozók táborát. A vevők több mint 18 százaléka jelölte meg ezt a lokációt potenciális célpontjának. Csak pár tizeddel maradt el ettől a XIV. és XI. kerület. A belváros is erős érdeklődést generált, a VI. kerületet a vevők 17-, a VII. a 16 százalékát vonzotta.

A vásárlók a lakásokból 3-4 százalékot tudtak alkudni, a családi házakból pedig Budapesten 5-öt, Pest Megyében 7-et, az ország többi részén átlagban 9 százalékot.

A Duna House adatai alapján a fővárosban a vevők 37 százaléka befektetési céllal vett ingatlant, átlagban 23 milliós értéken. Minden negyedik vásárló első lakását vette átlagban 19 millió forintért, 54 négyzetmétert. A vevők ötöde nyilatkozott úgy, hogy a vásárlás hátterében nagyobb lakásra váltás állt. Ők átlag 88 négyzetméteres ingatlant vettek 29 millió forint körül.

Vidéken közel 30 százalék volt a befektetők aránya a vásárlói oldalon, akik 12,4 milliót költöttek ingatlanonként. Ugyanitt a vevők negyede elsőlakás vásárló volt, másik negyed pedig nagyobb lakásba költöző. Míg az előbbi csoport 75 négyzetméteres lakásokat vett 12,2 millió forint környékén, addig az utóbbiak 102 négyzetméterest vettek 17,7 milliós átlagáron.

A budapesti eladók 45%-a nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba szeretne költözni. Ők 49 négyzetméteres lakásaikat adták el 20,7 milliós ár körül. Kisebbe viszont az eladók csak 15 százaléka menne. Ennél nagyobb, 17 százalék volt az örökölt ingatlanjaikat értékesítők aránya, akik átlagban közel 23 milliós bevételhez jutottak. Vidéken már valamivel kisebb a nagyobb ingatlanba vágyók aránya, ugyanis az eladott lakások 35 százaléka mögött állt ez a szándék. 24 százalék ugyanakkor örökölt ingatlant adott el, átlag 8,1 milliós értéken. Közel ugyanennyien szeretnének kisebb ingatlanra váltani. Ők 114 négyzetméteres lakásaikat, házaikat adták el 17,8 millió Ft körül.

Vidéken - az egy évvel korábbi, augusztusi adatokkal összehasonlítva az idei átlagokat - továbbra is jól kirajzolódik az áremelkedés. Az összevetésből kiderül, hogy a teljes forgalmon belül csökkent a 200 ezer forintos négyzetméterár alattiak aránya és nőtt az efölöttieké. Ezt leszámítva továbbra is a legtöbben, a tranzakciók negyedében 100-150 ezer forint közötti sávban vásároltak. Pest megyében az adásvételek negyede viszont már 200-250 ezer forint között zajlott.

Budán nőtt a nagyobb lakások iránti vásárlói igény az egy évvel ezelőttiekhez képest. Akkor 80 négyzetméteres fölött csupán a vevők 13 százaléka választott, idén viszont már 27 százaléka. Emellett az ársáv is eltolódott és bár egy éve is a legtöbben - a tranzakciók 37 százalékában - 400 ezer forint fölötti áron vásároltak, idén ebben az árkategóriában zajlott az adásvételek 61 százaléka. Mostanra a pesti oldalon is ez a legmarkánsabb ársáv, ugyanis a vevők harmada költött ennél drágább ingatlanra.

 

Forrás: portfolio.hu